Ekonomika Francúzska rástla pomalšie, ako sa očakávalo

29.12.2012 Celý región

Paríž 29. decembra (TASR) - Francúzsko revidovalo rast ekonomiky za 3. štvrťrok 2012 na 0,1 % z pôvodne uvádzaných 0,2 %. Informovala o tom agentúra Reuters.

Slabé tempo rastu ekonomiky znižuje šance francúzskej vlády na splnenie plánovaného cieľa hospodárskeho rastu v budúcom roku na úrovni 0,8 %. Takýto rast by mal podľa vlády pomôcť stlačiť rozpočtový deficit na Európskou úniou (EÚ) požadovanú úroveň, teda na 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Podľa Medzinárodného menového fondu (MMF) je však vláda vo svojich odhadoch v súvislosti s rastom ekonomiky príliš optimistická.

Štatistický úrad INSEE v piatok (28. 12.) zverejnil, že francúzska ekonomika vzrástla v 3. štvrťroku medzikvartálne len o 0,1 % oproti predchádzajúcemu rýchlemu odhadu rastu o 0,2 %. Rovnaké úpravy urobil úrad aj v prípade prognózy rastu ekonomiky za celý rok 2012, keď tiež očakáva, že namiesto o 0,2 % vzrastie len o 0,1 %. To je omnoho pesimistickejší odhad než v prípade vlády, ktorá počíta s tohtoročným rastom okolo 0,3 %. Na porovnanie, v minulom roku vzrástla francúzska ekonomika o 1,7 %.

O nič lepší vývoj nepredpokladá INSEE ani na začiatku budúceho roka. Na prvé dva štvrťroky odhaduje rast len na úrovni 0,1 % po očakávanom poklese o 0,2 % v poslednom kvartáli tohto roka. Ako povedal ekonóm Francois Cabau z maklérskej spoločnosti Barclays Capital, dôvodom je "pretrvávajúca vysoká neistota a naopak nízka dôvera na trhu".
 

Vyberte región